Jak poznám svůj zvířecí totem?

Totemová zvířata Tlingitů v Haines

 

Indiánské kmeny původních obyvatel jihovýchodní Aljašky se nazývají Tlingité (tzn. "Lidé přílivu"). Jak už to u indiánů bývá jsou všechny národy Tlingitů silně duchovně založené. V okolí městečka Haines jsou to kmeny Chilkoot Tlingit a Chilkat Tlingit. Narazit na ně ale můžete i hluboko ve vnitrozemí například v jižním Yukonu kolem řek Teslin a Yukon.

Tlingitská společnost je rozdělena do dvou skupin, Krkavce a Orla. S těmito posvátnými zvířaty se můžete setkat na každém kroku. Jsou vyobrazeny v erbech, na totemech , kánoích, hodovních mísách, domovních štítech, na oblečení, špercích a dalších uměleckých formách. Další totemová zvířata obou klanů jsou Žába, Bobr, Losos, Vlk, Kosatka, Medvěd a Kolibřík

 

Aljaška 2022

Totemová zvířata na vlajce národů Tlingit.

 

Tlingitové z jihovýchodní Aljašky jsou tedy rozděleni na skupinu Krkavce (Raven) a skupinu Orla (Eagle - což byla kdysi skupina Wolf). Skupiny Haida jsou reprezentovány stejnými zvířaty jako skupiny Tlingitů, ale protože jsou to různí lidé, musí se na ně pohlížet jako na zcela samostatnou jednotku.

V rámci kmenů Tlingit i Haida je Krkavec symbolem „stvoření, transformace, vědění, prestiže a také složitosti přírody a jemnosti pravdy. Orel je vnímán jako ten, kdo má nejužší vztah se Stvořitelem ze všech zvířat a představuje „zaměření, sílu, mír, vedení a konečnou prestiž“. Orel však může být také symbolem rovnováhy a soužití muže a ženy, přičemž jeho dvě křídla představují obě pohlaví v harmonii.

Zvířata klanu spojená s částí Tlingit's Raven jsou Žába, Bobr a Losos, zatímco zvířata Haida Raven jsou Vlk, Kosatka a Medvěd. Zvířata klanu spojená se skupinou Tlingit's Eagle jsou Vlk, Kosatka a Medvěd a pod skupinou Haida's Eagle jsou Žába, Bobr a Kolibřík.  Vlk je proslulý svými neuvěřitelnými nadpřirozenými silami a loveckými schopnostmi a představuje „věrnost, silné rodinné vazby, dobrou komunikaci, vzdělání, porozumění a inteligenci“. Kosatka neboli Orca je ochráncem cestovatelů a „symbolizuje rodinu, romantiku, dlouhověkost, harmonii, cestování, komunitu a ochranu“.

Medvěd, nejdůležitější suchozemské zvíře, znázorňuje vztah mezi lidmi a zvířaty. V přírodě se medvěd chová jako člověk a soutěží o stejné zdroje. Dokáže chodit po zadních, lovit lososy a pomocí svých šikovných tlapek pojídat lesní plody a ořechy. Při pronásledování medvěda lovec pečlivě provádí zvláštní rituál, protože zabíjí tvora, jehož duše je podobná jeho duši.

 

Haines klanový dům Tlingitů

Klanový dům Tlingitů v Haines. Zvířecí symboliku lze dobře zaznamenat na prkenných tzv. klanových domech z cedru. Domy měly zdobené čela a okolo byly osazeny totemy s propracovanou hierarchií kmenových zvířat. Byly sroubeny z čistě přírodních materiálů. Klanové domy byly obvykle čtvercového nebo obdélníkového tvaru. Totemy tedy představovaly ke kterému klanu a skupině tvůrci patřili.

 

Každý klan má svůj vlastní erb, který zahrnuje jejich klanové zvíře a také jejich skupinu. Při vyřezávání totemů a párování zvířat se soustředí především na rovnováhu. Tento pocit rovnováhy je udržován prostřednictvím svazování „pasivních a agresivních zvířat“. Pasivní a agresivní zvířata lze poměrně intuitivně identifikovat podle toho, zda jsou nebo nejsou dravci ve volné přírodě. Například Vlk je agresivní zvíře, zatímco Bobr je pasivní zvíře, což znamená, že ti dva by potenciálně mohli být kompatibilní při spárování. Kombinace skupiny, klanového zvířete a udržované rovnováhy mezi pasivními a agresivními zvířaty je obvykle způsob, jakým je navržen totem. Design se však liší v závislosti na tom, co nebo koho musí představovat. 

Protichůdné klany vyvažují sport, debaty a půdu a většina aspektů života je rozdělena podle skupiny a klanu. Tlingitové udržují křehkou rovnováhu mezi členy Raven a Eagle, a aby nenarušili žádnou část jejich života, organizují svou sociální strukturu velmi specificky. To se historicky vztahuje na to, že pokud je člen Krkavce zabit členem Orla, musí být zabit také podobně hodnocený člen skupiny Orla. Části jsou však také vzájemně harmonicky vázány. Pokud jeden klan ztratí člena své komunity, ostatní klany mu poskytnou útěchu a pomoc. 

Zvířata používaná v totemech jsou neuvěřitelně významná v kultuře původních obyvatel Aljašky, zejména pokud jde o zachování kulturní a environmentální rovnováhy. I když nejde o akt náboženské disciplíny, čas a energie vložená do vyřezávání těchto obrovských staveb dokazuje význam, který konkrétní zvířata představují pro komunity aljašských domorodců. Variace a specifikace ve smyslu a původu příběhu pro divokou zvěř v každém klanu působí jako připomínka toho, že zvířata od počátku rozvoje komunity na Aljašce změnila lidské interakce. Bez neustálé přítomnosti a zapojení zvířat s lidmi by totemy byly prázdnými výtvory.

 

Totemy Tlingitů

 

Totemy ukazují na stále více rostoucí potřebu rovnováhy mezi lidmi a zvířecí říší.

 

Totemy lze najít na celém území Aljašky a Yukonu. Velký totem stojí například přímo ve Whitehorse u sídla kmenové rady Tlingitů na břehu řeky Yukon. První známky indiánské kultury na vás silně zapůsobí už třeba na letišti ve Vancouveru. Všude je také plno obchůdků s indiánskými výrobky a tradičními šperky a amulety s totemovými zvířaty. Můžete si třeba jako Indiánka pořídit náušnice. V jednom uchu budete mít Krkavce a ve druhém Orla :-).

 

Náušnice

 

Podle Tlingitské mytologie byla zvířata kdysi lidmi, kteří byli zahnáni do lesů a moře denním světlem, které Havran vypouštěl z krabice. Tradiční Tlingitové věří, že lidé a zvířata jsou příbuzní, kteří mohou proniknout do světů toho druhého. Zvířata mají schopnost vystupovat před lidmi v lidské podobě a interagovat s nimi smysluplným způsobem. V některých příbězích se zvířata a lidé dokonce žení a zakládají rodiny. Lidé se mohou při nadpřirozených setkáních proměnit ve zvířata a zažít život ve světě zvířat.

 

Totemová zvířata Tlingitů v Haines

Posvátné obřadní místo Tlingitů "Jelení skála" u řeky Chilkoot River.

 

Totemová zvířata Tlingitů v Haines

 

Indiánská totemová zvířata a jejich významy

 

Totem je duchovní bytost, posvátný předmět nebo symbol kmene, klanu, rodiny nebo jednotlivce. Tradice některých  indiánských  kmenů stanoví, že každý člověk je spojen s devíti různými zvířaty, která ho budou provázet životem a budou působit jako průvodci. Různí zvířecí průvodci, nazývaní také duchovní průvodci nebo silová zvířata, přicházejí a odcházejí z našich životů v závislosti na směru, kterým se ubíráme, a na úkolech, které je třeba na naší cestě splnit.

Víra těchto kmenů dále vysvětluje, že totemové zvíře je zvíře, které je s vámi po celý život, a to jak ve fyzickém, tak v duchovním světě. Ačkoli se lidé mohou během svého života ztotožňovat s různými zvířecími průvodci, je to právě toto jedno totemové zvíře, které působí jako hlavní strážný duch. S tímto jediným zvířetem je sdíleno spojení, buď prostřednictvím zájmu o zvíře, vlastností, snů nebo jiných interakcí.

 

Tento zvířecí průvodce nabízí sílu a moudrost jednotlivci, když s ním „komunikuje“ a vyjadřuje svůj respekt a důvěru. To nutně neznamená, že se tohoto zvířete skutečně dotkl nebo s ním strávil čas, ale že je ochoten učit se jeho lekcím.

 

 

Totemová zvířata Tlingitů v Haines

Starý krkavec odpočíval na kameni a bylo vidět, že toho už moc nevidí. Mohl jsem dojít až k němu a dlouhé minuty ho pozorovat, jak se marně snaží krákáním "něco" přivolat. Nejspíš již nadešel jeho čas.

 

Orel bělohlavý

Druhé hlavní totemové zvíře Tlingitů orel bělohlavý spokojeně sleduje tah lososů v řece Chilkoot.

 

Jak tedy poznám své totemové zvíře?

Pro některé je vědět, jaké je jejich totemové zvíře, téměř vrozený proces. Jako by to odjakživa věděli, nevysvětlitelně je to zvíře přitahuje, nebo mají zvláštní cit pro jeho energii. Ostatní si ale kladou otázku, jak poznat, jaký je jejich zvířecí totem.

 

Zde je několik otázek, které byste si měli položit, pokud vás zajímá, jaký je váš zvířecí totem:

  • Cítili jste se někdy přitahováni k tomu či onomu zvířeti, aniž byste byli schopni vysvětlit proč? Může to být jakýkoli druh živého tvora, včetně ptáků a hmyzu.
  • Objevuje se ve vašem životě neustále určitý druh zvířat? Nemusí se nutně jednat o fyzický vzhled, může to být znázorněno jinými způsoby, například přijetím zpráv, pohlednic nebo dopisů se stejným zvířetem zobrazeným znovu a znovu, nevysvětlitelnými sny konkrétního zvířete, sledováním televize se zobrazením stejného zvířete atd.
  • Když jdete do zoo, parku, divoké přírody nebo lesa, co vás nejvíce zajímá?
  • Existují nějaká zvířata, která jsou podle vás extrémně děsivá nebo zajímavá?
  • Je nějaké konkrétní zvíře, které často vídáte, když jste v přírodě?
  • Byli jste někdy pokousáni nebo napadeni zvířetem?
  • Už se vám někdy opakoval sen o určitém zvířeti nebo sen z dětství, na který jste nikdy nedokázali zapomenout?
  • Lákají vás figurky nebo obrazy konkrétního zvířete?

 

Pokud stále potřebujete další pomoc, můžete na to jít indiánským způsobem. Hledání vize, jak je běžné u indiánských mladíků, kdy se osamocení na odlehlém místě v divočině během čtyř dnů zřeknou jídla a pití, většinou vede ke zjevením, které toho hodně prozradí. Ovšem nedoporučuji tento obřad provádět nezkušeným, nebo lidem ve špatné fyzické či psychické kondici.

Můžete zkoušet meditovat a žádat Velkého ducha o sen nebo vizi. Požádejte také zvíře, aby se vám ukázalo a věnujte pozornost tomu, co začínáte vidět i ze všech moderních zdrojů – televize, knih, billboardů – nemusí to být skutečné zvíře.

 

Totemová zvířata Tlingitů v Haines

 

Na jednu důležitou věc ale nesmíme zapomenout! Nemůžete si sami vybrat svého totemového ducha, to on si vybírá nebo už dávno vybral vás. Duch si vás vybere a sám rozhodne, komu se zjeví. Velká část procesu identifikace vašeho duchovního zvířete spočívá v tom, že věnujete pozornost vaší minulosti i přítomnosti. Je to proces rozvoje vašeho vnitřního poznání a duchovního porozumění.

Samotný totem nemusí vypadat jako tradičně vyřezávaný kmen stromu. Totem je pouze symbolem, který zvíře představuje. Mohou to být různé předměty – erb, totem, emblém, malá figurka, rytý nebo malovaný kámen, nebo cokoli jiného, ​​co zobrazuje vašeho zvířecího průvodce.

 

Text: Havroš (také s pomocí legendsofamerica.com)

Foto: Havroš a Indiánka