Hrdinou proti své vůli

Orel východní

 

Představte si, že vás někdo odveze tisíce kilometrů daleko, někde doprostřed Kamčatky, nevíte kde jste a ani kterým směrem se vydat domů, zpátky do té naší české zahrádky. Přesně tohle, jenže naopak, se nejspíš stalo našemu hrdinovi. Ten právě z Kamčatky pochází a ocitnul se v areálu rybníků nedaleko Chlumu u Třeboně. Nejspíš nad tím po těch letech vyhnanství asi moc nepřemýšlí a hledí si raději sehnat něco k snědku pro přežití, ale nás přesto zajímalo, jak se mu tady asi žije.

Tím zavlečeným hrdinou je možná jediný volně žijící exemplář orla východního v Evropě. Orel východní, známý také jako orel kamčatský, je největším z rodu orlů. Kromě Kamčatky obývá ještě kus východního pobřeží Ruska. V zimě se létá nejdál podívat k pobřeží Japonska, Číny a Korey. Jak se tedy vyskytnul u Třeboně?

 

Záhada stále nevyřešená

Frajer z Kamčatky je pozorován u Třeboně již téměř 10 let. Tenkrát nejspíš upláchnul nějakým našim pašerákům vzácných zvířat, nebo lhostejným chovatelům, jenže ti to nikdy neohlásili. Největší z orlů se tak stal vězněm ve volné přírodě Jižních Čech. Nevíme, jestli je to samec, nebo samice, ani kolik má přesně let. Tihle orlíci se dožívají okolo 25 let, a místní legenda byla popvé pozorována ještě v útlém věku, tak věříme, že tu s námi ještě nějaký čas zůstane. Krasavec od Chlumské rybniční soustavy vypadá, že je v nejlepší formě. Přes víkend se za ním pravidelně vypravují ornitologičtí nadšenci. 

S Kamilem jsme se u rybníků zastavili na dva dny, ale moc štěstí jsme neměli. Orlík se nám sice ukázal, ale buď byl daleko, nebo jen poletoval vysoko na obloze. Měl co dělat s "mořským" příbuzenstvem. I když může vážit až 9 kg a rozpětí jeho křídel dosahuje téměř tří metrů, není tak obratný jako menší dravci. Pravidelně ho hned po příletu k rybníkům, kde pátrá po oblíbených rybách, napadají orli mořští nebo krkavci. Ale zdání může klamat.

Orel východní nejvíce využívá svou velikost v období hnízdění. Když to na něj přijde, snaží se dostat k samicím orlů mořských a ruší jejich hnízdění. Ornitologové z toho nadšení nejsou, jelikož poslední dobou se v lokalitě právě orlům mořským hnízdit moc nedaří. 

Náš hrdina, zatím neodchycen lovci invazivních druhů, tedy zatím vyhrává svůj osamělý boj o přežití a my se můžeme při troše štěstí těšit, že se na nějaké další procházce kolem rybníků u Třeboně zase s jeho majestátem setkáme.

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) je největším druhem orla na světě a my ho můžeme pozorovat u Třeboně :-) ve volné přírodě.

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

Tenhle nejtěžší dravec světa si klidně udělá pohodlí i na těch nejtenčích větvičkách ve vrcholcích stromů.

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

Orel východní (Haliaeetus pelagicus). Pokud vidíte na obloze pouze siluetu v protisvětle, je skvělým poznávacím znamením orla východního jeho originální ocas.

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

 

Orel východní

Orel východní

Nejhezčí pohled na orla východního je, když ukáže shora svá nádherně bílá křídla.

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

Další siluetka proti světlu. Orlík předvádí svůj bezkonkurenční "zoban".

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

Běžně se na obloze potkává s orly mořskými a svádí spolu souboje o teritorium vyhrocené v období hnízdění. "Mořáci" jsou naši největší orli s rozpětím až 2,5 m. Ovšem před rodákem z Kamčatky působí velmi subtilním dojmem.

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

Maximálním roztažením křídel se orel východní mění v dokonalé letící žehlící prkno.

 

Orel východní (Haliaeetus pelagicus)

 

Text: Havroš, Foto: Havroš a Kamil