Musíme sklízet mořské plody?

Seaspiracy - pravá tvář udržitelného rybolovu

 

Důrazné varování pro lidstvo v podobě dokumentu, jehož poselství převrátí Vaše smýšlení o rybolovu, konzumaci ryb či udržitelném hospodářství vzhůru nohama. Dokument, u něhož jsme si opět potvrdili, že největším predátorem a plenitelem planety je jen a pouze člověk.
Seaspiracy je zkrátka počin, který by si měl pustit každý, jelikož ty největší změny začínají u jednotlivce a jeho činů.
 

Věděli jste, že vaše dýchání je poháněno velrybím hovínkem? Fytoplankton produkuje 85% světového kyslíku a exkrementy velryb zabalené v železe působí jako jeho hnojivo. Toto je jen jeden z mnoha ohromujících faktů uvedených v SEASPIRACY - dokumentu Netflix, který vynesl na povrch, jak industrializovaný rybolov ničí naše oceány.

Dovolte nám tedy připomenout důležité poslání SEASPIRACY, nyní podporované i slavným Wim Hofem! Pomozte i vy chránit život v mořích a oceánech, třeba jen šířením tohoto dokumentu.

 

Jak tedy můžete pomoci?

 

První a nejzjevnější metodou je jednoduše omezit spotřebu mořských plodů nebo se jí úplně vzdát. Kořen problému lze hledat u velkých korporací, které mají hlad po penězích, a nic nevypovídá hlasitěji než vysychání "cash flow".

Za druhé, můžete podepsat tuto petici (již více než jeden milion podpisů).

Účelem petice je „vytvořit a prosazovat mořské rezervace„ bez úlovků “alespoň ve 30% britských vod. Tyto zóny bez úlovku budou chránit zranitelné volně žijící živočichy, jejichž populace jsou ve stavu kolapsu, a zajistí, aby se tato stanoviště měla šanci vzpamatovat. “ Toto je přímé opatření, které uskutečňuje okamžitou, smysluplnou změnu. Získání podpisů nad 7cifernou hranicí poskytne zásadní zlepšení viditelnosti na hlavní stránce platformy Change.org. Wim Hof k tomu vyzývá svou komunitu WHM - pojďme se semknout a vdechnout oceánům nový život!

Nezapomeňte se podívat na Seaspiracy - pravá tvář udržitelného rybolovu, abyste získali přehled o mnoha znepokojivých způsobech, kterými jsou naše oceány ničeny.

Buďte změnou, kterou chcete vidět v moři! 

 

Keporkak - Island 2020

Keporkak - Island 2020
 
 

V Dánsku pokračuje tradiční zabíjejí delfínů!

 

SEASPIRACY - dokument Netflix - vynesl na povrch, jak industrializovaný rybolov ničí naše oceány, ale také ve filmu upozornil na hromadné zabíjení delfínů v zálivech Faerských ostrovů. Bohužel místní obyvatelé provozují tuto problematickou tradici dál a letos jí padlo za oběť 1428 plískavic bělobokých.
 
Přesto budí tento stovky let starý lov "Grindadráp" mnoho kontroverzí. Spočívá hlavně ve způsobu, jakým lov probíhá. Když se velryby dostanou do zátok Faerských ostrovů, místní lidé je pomocí lodí a člunů obklíčí a zabrání jim v úniku na volné moře.
Potom zvířata naženou na mělčinu. Lovci jim zaseknou do dýchacího otvoru hák, pomocí něhož je povytáhnou do hloubky, kde se kulohlavci (delfíni, plískavice....) už nemohou bránit. Pak je velrybáři zabijí jedinou ranou speciálního kopí do páteře.
Podle řady výzkumů jde o smrt zcela bezbolestnou a rychlou, velryba umírá většinou během několika sekund. Na záběrech však vypadá zabíjení velmi dramaticky – voda oceánu se zbarví do ruda, lovci se v ní brodí a kolem nich leží obrovské množství mrtvých zvířat. Ve skutečnosti trvá celá situace jen kolem deseti minut, ale...
 

 
„Podle výpovědí svědků způsobil tento lov zvířatům velké utrpení. Byla překročena jistá hranice a lov dosáhl nových rozměrů,“ uvedla podle agentury DPA také organizace OceanCare, která se zasazuje o ochranu světových oceánů a mořských savců.
Dalším problémem je obrovské množství ulovených zvířat. Za normálních okolností se konzumuje jejich maso a další části těl, ale tentokrát to nebude zřejmě možné, protože podle místních citovaných dánskými novinami Ekstra Bladet je delfínů až moc.
 
„Odhaduji, že většinu plískavic vyhodí do koše nebo do nějaké díry v zemi,“ uvedly noviny. „Měli bychom mít kvóty na jednotlivé oblasti a neměli bychom delfíny zabíjet.“
Kapitán Alex Cornelissen, šéf organizace Sea Shepherd, která vede kampaň proti lovu velryb, řekl, že uprostřed celosvětové pandemie je „naprosto otřesné vidět útok na přírodu takového rozsahu na Faerských ostrovech“.
 
Foto a text: Havroš  (informace Seaspiracy)