Mandarinka všech barev

Kachnička mandarinská (Aix galericulata)

 

Pravidelným hostem na řece Opavě je pestrobarevná kačenka s velmi výjimečným vzhledem. Barevných kaček je v řádu vrubozubých mnoho a třeba jen sameček "klasické" kachny divoké je vymalovaný dokonale. Jenže kachnička mandarinská je exot dovlečený z Asie a právě proto působí u nás na severu velmi výstředním dojmem.

Jak je známo, teče voda Hvozdnice z Otic již regulovaným korýtkem nejprve do Moravice a o pár kilometrů dále se vlévá do řeky Opavy. Ve stejnojmenném městě je především v zimním období (z důvodu úbytku potravy) pravidelně k zastižení malá kačenka. V klidu se pohybuje v početném hejnu kachen divokých a pokud je pod mrakem, lze snadno přehlédnout. Když ale vyleze ranní sluníčko, rozzáří se v celé své kráse.

Kačenky mandarinské můžeme vzácně pozorovat v celém povodí obou řek napájených Hvozdnicí. Sameček ve svém svatebním šatě je klenotem každé lokality, na které se vyskytuje. Do Evropy byl pták dovezen během 18. století (Velká Británie) a brzy se jako okrasný pták poprvé objevil i u nás. Populace na území ČR nejspíš vznikla únikem chovaných kachniček do volné přírody.

 

Kachnička mandarinská

Kačenky sice působí křehce, ale nemají problém si obhájit své místo na slunci a odehnat od potravy mnohem větší kachny divoké, s nimiž sdílejí biotop.

 

Kachnička mandarinská (Aix galericulata)

 

Zázračná kachnička

Od dávných dob představuje pár kachniček mandarinských symbol partnerské věrnosti ve většině asijských kultur. To je ovšem zavádějící, neboť je známo, že po urputných bojích extravagantně zbarvených samečků si samička každý rok na jaře vybírá nového partnera.

Nelze opomenout další specifikum v rozmnožování a pohlavním životě kachniček mandarinských. Jejich chromozómy mají odlišný počet od chromozómů všech dalších druhů a proto se nemohou křížit s ostatními. Ještě zajímavější je přeměna samičky na samce! U starých samic jeden funkční vaječník postupně zakrní a druhý nedokonale vyvinutý vaječník se začne přeměňovat na samčí pohlavní žlázu! A máme tady kačera (neplodného) i bez operace. Nejspíš to Velký duch divočiny zařídil proto, aby měly starší kačeny (teď už kačeři) konečně pokoj od věčně nadržených samců.

 

Kachnička mandarinská (Aix galericulata)

Sameček kachničky mandarinské pronásledován bandou divokých "březňaček" na řece Opavě v Opavě :-).

 

Kachnička mandarinská (Aix galericulata)

Fantastické zbarvení samců kachniček mandarinských ve svatebním šatě.

 

Kachnička mandarinská (Aix galericulata)

Kachnička při pronásledování konkurentů na polozamrzlé řece Opavě. Právě proběhl krátký mrazivý interval v jinak velmi teplé zimě.

 

Kachnička mandarinská (Aix galericulata)

Pozorovat zvířátka na sněhu je v současných klimatických podmínkách velmi vzácné. Děkujeme za těch pár dnů se sněhovou nadílkou.

 

Kachnička mandarinská (Aix galericulata)

Je po sněhu a kachnička mandarinská znovu svádí svůj boj s přesilou kachen divokých.

 

Text Havroš, Foto: Havroš a Kamil