Papoušci na severu Moravy

Vlha pestrá

 

Jedny z nejbarevnějších šatů nosí určitě naši "papoušci" vlhy pestré. A dokonce v malém počtu hnízdí nadaleko pramene Hvozdnice. Musíme si na ně sice počkat až do května a v září se s nimi rozloučit, ale to k pozorování bohatě stačí.

Kousek od Slezské Harty pravidelně hnízdí 4 až 8 vlh pestrých. Poprvé jsme je sledovali v roce 2021. V areálu bývalého dolu obsadili dvě hnízdní nory, do kterých se vrací každý rok v létě, aby zplodily novou krev. Bylo jich celkem šest. Dva páry, které úspěšně zahnízdily a dva pomocníci. V letošním roce 2022 přiletěly pouze čtyři exempláře.

Vlha pestrá hnízdí v koloniích, čítajících 2 - 30 párů (někdy i více). Jsou věrné partnerovi i svému hnízdišti. Ideální jsou pro ně pískovny se strmými břehy. Dnes není problém pozorovat kolonii vlh především na jižní Moravě, kde se vyskytují běžně. U nás na severu je to ovšem velká vzácnost.

Stejně jako nejbližší příbuzný mandelík hajní jsou i vlhy nádherně barevné. Oba druhy patří do řádu srostloprstých, kteří se vyznačují srostlými prostředními prsty (tzv. syndaktilní noha) a hnízděním v dutinách nebo norách. K nim patří také vyhlášený krasavec ledňáček říční. Jeden ptáček hezčí než druhý.

 

Korela chocholatá

Korela chocholatá na cestě za svobodou.

Oni papoušci u nás ve volné přírodě výjimečně opravdu žijí. Třeba nedávno sedla Kamilovi na protější panelák korela chocholatá. Tenhle ptáček žije pouze v Austrálii, ale je taky jeden z nejoblíbenějších papoušků v České republice a druhý nejčastěji chovaný pták po andulce. Asi se rozhodl letět domů.

 

Po májovém příletu z Afriky rodiče nejprve pečlivě vyčistí a upraví noru. Jeden vždy hlídá a druhý pracuje zobákem na vylepšení bydlíku.

 

Vlha pestrá

Pak následuje jako u většiny zvířat dvoření samečka. Dělá to tradičním způsobem. Nahání samičku s úlovkem v zobáku a čeká, až o dárek projeví zájem. Když si dar vezme, tak nosí další a další... Dělá to tak dlouho, dokud není připuštěn k páření. Často se v přírodě stává, že nezvítězí ten nejsilnější, ale ten chytřejší, šikovnější nebo prostě ten s nejlepším dárkem :-).

 

Vlha pestrá (Merops apiaster)

Vlha pestrá

Někdy naopak ani dárek nepomůže a pářící se pár je napaden silnějším samcem.

 

Vlha pestrá

Vlha pestrá je dokonalý lovec. Když na něco zaostří, sleduje cíl plynulým otáčením hlavy jako robot.

 

Vlha pestrá

Vlhy se živí výhradně hmyzem. V tomhle ohledu nejsou vůbec vybíravé a neúnavně s naprostou přesností lapají v letu vše, co se přiblíží na dohled.

 

Vlha pestrá

Další charakteristickou vlastností vlh je vyvrhování nestrávených zbytků potravy z dutiny ústní ve formě nepravidelného válečku. Vývržky obsahují převážně kosti, peří, srst, kůži hmyzu apod. Vyvrhují je především dravci a sovy, ale také naši srostloprstí (ledňáček říční). Podle jejich tvaru a obsahu lze poznat druh dravce nebo sovy a lze také usuzovat na složení jeho potravy.

 

Vlha pestrá

Při pozorování zvířat lze často narazit na nevysvětlitelné chování. Třeba tato vlha se nejdříve plazila s břichem přitisknutým k zemi, pak předváděla, že neumí lítat a nakonec si v klidu pohazovala kamínkem. 

 

Vlha pestrá

Pravidelná údržba peří.

 

Vlha pestrá

 

Vlha pestrá

Oblíbená činnost před pozřením kořisti. Vlhy si velmi dlouho dokážou pohazovat s větším úlovkem, aby byl správně "připraven".

 

Vlha pestrá

Typická hnízdní kolonie vlh ve staré pískovně u Přerova.

 

Vlha pestrá

Hnízdní nory využívají pravidelně i jiní ptáčci, zde například vrabec polní.

 

Vlha pestrá

 

Text a foto: Havroš