Hledání mandelíka v maďarské pustě

Mandelík hajní

 

V okurkové sezóně na konci srpna jsme s "Indiánkou" vyrazili prozkoumat maďarskou step do národního parku Kiskunság. Našim cílem bylo najít krásného ptáčka mandelíka hajního a seznámit se s rozsáhlou oblastí stepí, pouští a mokřadů nedaleko Budapeště.

Byl to poslední druh ze silné trojky srostloprstých (dále jsou to vlha pestrá a ledňáček říční), kteří žijí v ČR, ale bohužel právě mandelík se u nás vyskytuje jen velice vzácně, proto tedy naše zastávka na cestě do Alp směřovala právě sem. Mandelíci již měli vyvedená mláďata a spokojeně se krmili na čerstvě posečených loukách. Už nesedávali na mandelích jako kdysi, ale na balících sena a drátech elektrického vedení.

 

Mandelík hajní

 

Křižovali jsme prašné cesty parku a okolní lokality a během dvou dnů už jsme věděli, kam přesně vyrazit. Na vedlejší cestě u velké posečené louky sedávali mandelíci po celý den a pochutnávali si na housenkách a hmyzu. Jako většina divokých zvířat si navykli na projíždějíci auta, takže pořídit fotku na drátě nebyl takový problém, ovšem nesměli jsme opustit vůz. Jakmile jsem se snažil dostat pěšky co nejblíž k balíku, tak mandelíci zbystřili a okamžitě se rozlétli o kus dál.

 

Mandelík hajní

 

Tak se podařilo alespoň pár dokumentárních fotek, abychom měli na tyhle nádherné ptáky vzpomínku i když pozadí čisté oblohy nebylo ideální a ve většině případů jsme pozorovali pouze mladé mandelíky. Určitě bychom příště rádi viděli také dospělé "modráky" v jarním svatebním šatě, kdy to při páření a hnízdění a následném krmení mláďat musí být úžasná podívaná.

 

Mandelík hajní

 

Během pěších výletů po maďarské stepi se chvílemi cítíte jako v africké savaně. Při teplotách nad 30 stupňů, se už opravdu začínáme moc těšit na další etapu cesty ve Vysokých Taurech. Na závěr jsme v okolí Kiskunságu navštívili jezero Kolon a několik dalších rybníků a mokřadů, objevili dvě velká hnízdiště vlh pestrých a hezkou zátoku, kde se na listech leknínů vyhřívaly desítky skokanů. Potkali jsme chřástala polního, mnoho volavek, kvakoše nočního a další krasavce. No a pak taky několik nám zatím neznámých druhů tzv. UHP (univerzální hnědý pták).

Jinak v pustině panoval svatý klid - nálada symbolizující konec léta a přípravu na podzimní tah. Na "okurkovou sezónu" moc pěkný výlet.

 

Mandelík hajní

Mandelík hajní v maďarském parku Kiskunság

 

Mandelík hajní

Mladý mandelík v Kiskunságu

 

Foto a text: Havroš (Díky za pomoc Wikipedii)